• Симе Перића 1, Зворник, Република Српска, 75400, Босна и Херцеговина
  • +387 56 211-100

У организацији службе породичне медицине Дома здравља Зворник планирано је обиљежавање Европске седмице борбе против карцинома грлића материце. Карцином грлића материце је трећи по учесталости од свих малигних тумора у свијету, а на другом мјесту у женској популацији са пола милиона нових случајева годишње. Најзначајнији фактор ризика који се доводи у везу са настанком овог карцинома је полно преносива ХПВ инфекција. ХПВ инфекција не доводи одмах до појаве симптома и знакова болести, али у дугорочном периоду има значајан утицај на настанак промјена на ћелијама грлића које се доводе у везу са карциномом. Да би се ове промјене откриле рано, потребно је редовно обављати гинеколошке прегледе који поред ултразвука подразумјевају и колпоскопски преглед и ПАПА тест.
Акција коју спроводе љекари породичне медицине ће обухватити низ едукативних предавања за суграђанке која ће се одржати у просторијама Дома здравља у периоду од 23.1.-3.2.2023.  У сарадњи са службом гинекологије за учеснице предавања обезбеђени су и бесплатни скрининг прегледи који обухватају колпоскопију и ПАПА тест.
Поред тога, биће ријечи и о актуелној теми вакцинацији против ХПВ-а која ће се у Републици Српској од 2023. године примјењивати као препоручена вакцина за лица одређеног узраста.
Драге суграђанке почните годину мислећи на себе, јер љепота је у здрављу!

EVROPSKA NEDELJA PREVRENCIJE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE