• Симе Перића 1, Зворник, Република Српска, 75400, Босна и Херцеговина
  • +387 56 211-100

ДИЈАБЕТEСНО СТОПАЛО

Едукативна радионица за пацијенте

У Дому здравља Зворник, у организацији Службе породичне медицине дана 14.06.2022.године биће одржана едукативна радионица за пацијенте  са постављеном дијагнозом шећерне болести на тему Дијебетесно стопало.

На радионици ће свим учесницима бити прегледана стопала, а пацијенти ће добити све потребне информације,препоруке и смјернице о наведеној компликацији шећерне болести.

Позивамо све заинтересоване пацијенте да се јаве на број телефона 066/000-676 и резервишу термин за учешће на радионици.

Дијабетесно стопало је скуп различитих појава и поремећаја који се испољавају на стопалима обољелих од шећерне болести, а последица су оштећења периферних нерава и крвних судова.

О учесталости дијабетесног стопала говори податак да 25% болесника са шећерном болешћу бар једном током живота има знакове дијебетесног стопала, а о озбиљности компликације говори податак да се сваких 30 секунди у свијету изврши једна ампутација због наведене компликације дијабетеса.

Клиничке манифестације дијабетесног стопала су: поремећај сензибилитета стопала (измјењен осјећај топлоте, хладноће, склоност повређивању), атрофија коже и мускулатуре стопала, развој деформитета, инфекције, улкуси, гангрена.

Фактори ризика за настанак дијабетесног стопала су: старост, трајање шећерне болести преко 10 година са лошом регулацијом нивоа шећера у крви, придружене болести (повишен крвни притисак, повишене масноће у крви, атеросклероза), пушење, присуство урођених или стечених деформитета стопала, ношење неадекватне обуће, лоша хигијена стопала, повреде, професионална изложеност стопала хладноћи или вибрацијама, лоша едукација пацијента о шећерној болести и њеним компликацијама.

Процјењује се да 48%, а према неким ауторима и 79% свих ампутација узрокованих дијабетесом може бити спријечено одговарајућом здравственом његом и едукацијом пацијената о самопрегледу.

 

 

Ваша Служба породичне медицине Дома здравља Зворник

 

породични доктори су увијек ту да помогну