• Симе Перића 1, Зворник, Република Српска, 75400, Босна и Херцеговина
  • +387 56 211-100
pluca

Истраживачи су навели да што је крућа структура ткива, тијелу је све теже да „поправи“ оштећену ДНК или генетску мутацију

На годишњем састанку Биофизичког друштва у Лос Анђелесу, тим научника је покушао да образложи зашто ћелије рака углавном нападају нападају плућа и кости.

Постоје десетине различитих облика рака, а неки су далеко смртоноснији од других. Болест може напасти било који дио тијела, а појављује се када ћелије почну да расту неконтролисано и тако истискују здраве ћелије. Међутим, рак није само једна иста болест, већ има много облика, па тако постоји рак плућа, дојке, дебелог цријева, крви…

Неки облици болести расту и шире се брзо, а то их чини смртоноснијим. Стручњаци су се бавили многим истраживањима како би сазнали зашто је то тако.

Тим научника који се бавио овим проблемом, открио је да када су ћелије „стиснуте“ у тешким, оштрим ткивима, као што су плућа и кости, оне су подложније генетским мутацијама које изазивају рак. Са друге стране, када рак изврши инвазију на мека ткива, укључујући мозак и коштану срж, те генетске аномалије су мање вјероватне, објаснили су научници са Универзитета у Пенсилванији.

Истраживачи су навели да што је крућа структура ткива, тијелу је све теже да „поправи“ оштећену ДНК или генетску мутацију. Тим научника је такође открио да су тумори који настају у крутим ткивима изложени 100 пута већој мутацији хромозома, него они у меким ткивима.

Доктор Џером Ирианто са Универзитета у Пенсилванији је истакао да постоји хипотеза да ће се у крућим ткивима са гушћом структуром и мање стега појавити више деформација језгра ћелије које га оштећују.

Да би испитали утицај, истраживачи су осмислили експеримент у којем ћелије рака пролазе кроз танке пластичне филтере са ситним рупама. Када су ћелије морале да се пробију кроз отворе широке три микрометра, направили су већу штету ДНК, него да су пролазиле кроз веће отворе, широке осам микрометара. Даљи експерименти су показали да у чвршћим ткивима протеини не могу да обнове ДНК због превише истискивања.

Доктор Ирианто истиче да тренутно разматрају да ли ће та миграција проћи са молекуларним оштећењима и сегрегацијом, пренетом до нестабилности генома, што је заштитни знак рака. Такође, он додаје да рак када нападне организам мора да се шири, а то би могло проузроковати мутације.