• Симе Перића 1, Зворник, Република Српска, 75400, Босна и Херцеговина
  • +387 56 211-100

Zahvaljujući donatorskim sredstvima Vlade Srbije u Zvorniku će biti realizovana četiri važna infrastrukturna projekta čija je vrijednost skoro 2.000.000 evra. Nadavnim potpisivanjem sporazuma o utrošku ovih sredstava, za rekonstrukciju Doma zdravlja biće izdvojeno 500.000 evra, a 100.000 evra za salu OŠ „Sveti Sava“, dok je ranije odobreno 600.000 evra za rekonstrukciju mosta između Zvornika i Malog Zvornika i novi blok bolnice 778.000 evra.

za-dom-zdravlja-u-zvorniku-500.000-evra-foto-r.jokic_

Prema riječima gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića radi se o velikim sredstvima i važnim projektima, a među njima je i rekonstrukcija Doma zdravlja.

zoran-stevanovic-foto-r.jokic_

– Svi znamo u kakvom je stanju ova zgrada. Planiramo, prije svega zamijeniti stolariju, urediti mokre čvorove i drugo. Za taj projekat predviđeno je 500.000 evra – rekao je Stevanović.

Među posljednjim potpisanim projektima je i uređenje fiskulturne sale u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, u Zvorniku, za koju će biti izdvojeno 100.000 evra.

– Time ćemo zaokružiti rekonstrukciju škole, jer je ranije kroz projekat energetske efikasnosti urađena zamjena kompletne stolarije te postavljena nova fasada i krov, i stvoriti idealne uslove za rad učenika i nastavnika u ovoj školi – navodi Radomir Petrović, direktor škole.

osnovna-skola-u-zvorniku

Ipak, dosada, najveća donacija je odobrena za izgradnju novog bloka u JZU „Bolnica Zvornik“, odnosno 778.000 evra. Ova sredstva su bila inicijalna za projekat novog bloka koji će do kraja finansijski podržati Vlada Srpske. Po riječima Ivana Popovića direktora ove zdravstvene ustanove završen je idejni projekat i sa specifikacijama poslat u resorno ministarstvo, a nakon odobravanja projekta biće raspisan tender za izbor najboljeg ponuđača za izgradnju novog bloka bolnice.

idejno-resenje-novog-bloka-bolnice-u-zvorniku-foto

– Predviđeno je da se uradi novih 3.200 kvadrata prostora što će omogućiti da proširimo kapacitete na svim odjeljenjima. Na ovaj način ćemo dobiti više od 50 odsto novog prostora – rekao je Popović i zahvalio se na doniranim sredstvima.

Nakon dobijanja ove donacije i Vlada RS je podržala ostale aktivnosti oko izgradnje i opremanje novog bloka bolnice te se očekuje da će nakon nabavke najmodernije medicinske i nemedicinske opreme, rekonstrukcije kompletnog starog dijela bolnice, rekonstrukcije i izgradnje novog parkinga ukupna vrijednost investicije biti između 20 i 25 miliona maraka. Na taj način Zvornik će praktično dobiti novu bolnicu koja će ima savremenu medicinsku opremu i odlične uslove za rad osoblja i boravak pacijenata.

Prva donacija za most

Prva odobrena donacija od strane Vlade Srbije za Zvornik je bila za rekonstrukciju Mosta Kralja Aleksandra I Karađorđevića, koji kao pješački prelaz spaja Srbiju i Republiku Srpsku. Tada je za ove namjene odboreno 600.000 evra, a trenutno je, nakon brojnih administrativnih prepreka, raspisan tender za izbor najboljeg ponuđača za izvođenje ovih radova kako bi most dobio reprezntativan izgled. Prema projektu, predviđeno je da uradi pjeskarenje mosta, zamjena dotrajale nosive čelične konstrukcije, farbanje mosta i zamjena rasvjete.

(infobirac.net)