• Симе Перића 1, Зворник, Република Српска, 75400, Босна и Херцеговина
  • +387 56 211-100
misli

Не морате се бојати да ћете остати “сами”, ако почнете да одбијате приватна дружења која вас више умарају него вас забављају

Не залажете се за себе

Ако је неко према вама неоправдано неправедан или непристојан, а ви се повлачите. Исто тако, ово се односи и на ситуацију гђе предуго остајете у неком приватном или пословном односу, а знате да вас не цијене и не поштују.

Говорите бијеле лажи

Иако су наоко безопасне и иза њих не стоји лоша намјера, ипак су то и даље лажи …
осјећања, емоције, разговор Фото: Схуттерстоцк

Облачите се за друге

Када се погледате у огледало прије изласка из куће, помишљате ли прво шта ће други мислити о томе како изгледате? Ако да, то је знак да имате одређене несигурности и сумње о томе колико вас друштво прихвата. Покушајте се у будућности више да се фокусирате на то да будете баш оно што јесте, а то слободно покажите и својим избором ођеће (осим ако је он, наравно, непримјерен за посао или слично).

Бојите се да кажете НЕ

Једино што је важније од тога да знате да прихватите добру прилику, јесте и да знате да одбијете лошу. Не морате пристати на сваки додатни задатак, па чак и ако вас брат замоли да му (по педесети пут) покупите нешто у граду, или вас колега моли за помоћ око нечега гђе се може и сам снаћи, а ви имате своју листу обавеза. Такође, не морате се бојати да ћете остати “сами”, ако почнете да одбијате приватна дружења која вас више умарају него вас забављају.

Непотребно се извињавате

Пристојност је једна ствар, но беспотребно извињавање у свакој прилици говори пуно више о вашем погледу на свијет него о неосјетљивости других људи.

Превише објављујете на друштвеним мрежама

Можда мислите да је добро пријатеље на Фацебооку информисати о сваком догађају у вашем животу, али то може имати и супротан ефекат од жељеног. Дакле, чак и ако сваки дан посјећујете други град, покушајте да се контролишете када су објаве у питању. Већа је шанса да ћете испасти напорни , него што ћете бити или постати популарни.
Фацебоок Фото: Схуттерстоцк

Одгађате своје планове ради туђих

Велика грешка. То се обично догађа ако се подређујете туђим жељама или вам је непријатно да одбијете некога јер сте већ нешто сами испланирали. Људи се често боје да их, ако одбију пријатеља, други пут неће позвати на дружење. То није истина. На крају, неће се ни вашем позиву увијек сви одазвати!

Тешко доносите одлуке

Ако се увијек премишљате и одуговлачите с доношењем одлука, вјероватно се бојите да преузмете одговорност и ризик. Сјетите се ипак да су и погрешне одлуке добре ако из њих нешто научите и понекад слушајте властити инстинкт.

Не чекајте “животну шансу”, искористите сваку прилику

Неки људи чекају цијели живот на “праву прилику”. Не знају што би жељели да раде, нити што би жељели да постигну. То их потпуно блокира и не раде ништа. Мисле да морају да имају потпуно јасну слику циља и све испланирају прије него почну.
То, наравно, није истина. Многи успјешни људи немају потпуно јасан циљ и планове. Али, то не кочи њихову активност. Покушавају различите ствари док не нађу оно што их задовољава. Успјешни људи непрестано испробавају нове ствари и покушавају да раде на нов начин. Циљеви се могу мијењати. Важно је почети са најбољим што нам тренутно стоји на располагању. Остало ће доћи након тога.

Успјех не долази преко ноћи

Неуспјешни људи врло лако одустају. Ако не након првога покушаја, закључе да су неспособни или да је то претешко и одустану. Успјешни људи знају да се врло мало ствари може направити из прве. Грешке, неуспјеси и застоји су саставни ђелови пута према циљу. У случају неуспјеха, они се не оптужују и не одустају. “Направио сам најбоље што сам могао”, рећи ће такав човјек и наставити даље.
посао, канцеларија Фото: Схуттерстоцк

Будите упорни, за одустајање увијек има времена

Можда је најизраженија особина успјешних људи њихова упорност. Они једноставно никада не одустају. Ако не успију данас, покушаће сјутра. Не успију ли на један начин, покушат ће на други. Увијек постоји неко рјешење проблема и ако га будемо довољно дуго тражили пронаћи ћемо га. За одустајање увијек има времена. Успјешни људи не размишљају о поразу. Када су једном поставили свој циљ, држе га се и иду напријед. Тако, временом, досегну циљеве о којима су раније само сањали.

Направите сами повољне околности

Наше жеље неће се остварити саме од себе. Многи људи проведу цио живот у сновима очекујући да се они остваре. Али, нико неће тек тако покуцати на њихова врата и рећи: Ево, дајем ти прилику! Покажи шта знаш! Сретне околности су веома ријетке. Успјешни људи сами стварају околности. Не чекају да се нешто догоди већ предузимају акције које ће то учинити вјероватнијим. Ако само сједимо и чекамо да се нешто догоди, вјероватно се неће догодити.

Усмјерите своју пажњу на позитвне ствари

Успјешни људи научили су да гледају позитивно и на себе, и на друге људе, и на околности. Не оптерећују се негативним мислима и осјећањима, него их усмјеравају позитивним током. Знају да уживају у малим стварима, умјесто да траже “длаку у јајету”. У другим људима траже позитивне, а не негативне особине. Брзо заборављају све лоше што им се догодило и усмјеравају се на будућност. Људи се у њиховом друштву осјећају добро, а њихов оптимизам је заразан.

Када им је најтеже и када су у кризи, пронаћи ће у томе нешто позитивно и свој пут према успјеху.

Преузмите ризик!

Многи људи се боје да преузму било какав ризик због страха од неуспјеха. Успјешни људи спремни су на ризик. Без икаквог ризика могу се постићи само мале ствари. Сваки човјек осјећа страх пред непознатим. Али, ако се не суочимо са страхом нећемо знати можемо ли у нечему да успијемо. Осим тога, често се бојимо опасности које нису реалне и које бисмо могли без проблема да савладамо.