• Симе Перића 1, Зворник, Република Српска, 75400, Босна и Херцеговина
  • +387 56 211-100

 

Од мушкараца се очекује да не показују слабост, да буду снажни и способни да ријеше сваки проблем. Због оваквих и сличних притисака са којима се мушкарци сусрећу, једну ствар запостављају,а то је здравље.

Новембар мјесец је посвећен мушком здрављу, а познат је и под називом „Movember“. У свијету се обиљежава од 2003.године на иницијативу неколико младића из Аустралиjе који су једноставно пуштањем бркова током 11. мјесеца (Moustache – brkovi + novembar = Movember) настојали скренути пажњу шире друштвене заједнице на мушкарце и важност здравља мушкараца. Од тада широм свијета мушкарци током мјесеца новембра пуштају бркове са циљем да се подигне свијест популације о специфичним здравственим проблемима мушкараца, у првом реду карциному простате, карциному тестиса и менталним болестима.

Рак простате (карцином простате) је начешће малигно обољење код мушкараца. Други је водећи узрок смртности од малигнитета у мушкој популацији. Годишње се у свијету открије преко 1,2 милиона новообољелих. Статистика каже да се у око 60% случајева открива у старијој животној доби, око 65 године живота мада више није неуобичајно да се појави и код знатно млађих мушкараца. У 90% случајева се открије касно јер у почетним фазама не даје никакве симптоме.  У поодмаклој фази пацијенти се најчешће жале на тегобе при мокрењу, бол у стомаку и леђима, те бол при ејакулацији. Едукација, превенција и правовремена интервенција могу знатно да помогну да исходи лијечења ове болести буду повољнији. У цињу раног откривања карцинома простате, мушкарцима старијим од 40 година се препоручује да једном у двије године обаве превентивни преглед који обухвата одређивање вриједности простата специфичног антигена (PSA), ултразвучни преглед простате и дигиторектални преглед.

Рак тестиса (карцином тестиса) је најчешћа малигна болест мушкараца старости 15-40 година живота. Настаје у мушким полним жлијездама – сјеменицима (тестисима) које су смјештене у мошницама (скротум). Најчешће се манифестује појавом квржице на тестису, отоком једног тестиса. Уколико се на вријеме открије, изљечив је у 98% случајева. Самопреглед тестиса је једноставна, безболна, али веома ефикасна метода за рано откривање рака тестиса. Треба да га обавља сваки мушкарац једном месечно, почев од пубертета. Уколико приликом самопрегледа уочите било какву промјену на тестисима, обавезно потражите стручну помоћ.

Депресија повезана са суицидом је велики здравствени проблем у мушкој популацији. Према истраживањима, непрепозната депресија код мушкараца узрок је више од 80% суицида. Мушкарци који су одгајани да буду снажни, способни, јаки под притиском средине често потискују и занемарују симптоме дересије. У новембру мјесецу  циљ је охрабрити мушкарце да уколико примјете симптоме депресије (губитак воље, енергије, интересовања…) обавезно птраже стручну помоћ.